Malzemeler
-
Turşu suyu için
-
3 tatlı kaşığı Kaya tuzu
-
1 tatlı kaşığı Limon tuzu
-
1 tatlı kaşığı Toz Şeker
-
1 çay bardağı Sirkeelma yada üzüm sirkesi kullanabilirsiniz.
-
4 Nohut
-
3 su bardağı SuÖnceden kaynatılmış ve soğutulmuş
-
Sebzeler
-
10 Yeşil domates
-
10 Turşuluk salatalık
-
10 Acur
-
10 Kelek
-
10 Havuç
-
10 Sivri biber
-
1 baş Sarımsak
-
1/2 demet Maydanoz
-
3 Kapya biber
-
3 Kereviz sapı
Talimat
Turşu yapma mevsimi tabi ki var. Eylül sonu ekim başı ideal zaman bence. Bizim evde turşu çok sevildiği için her zaman da yapılır 🙂 Her akşam soframızda vardır. Hatta yazın bile bir kavanoz dahi olsa sadece çengel köy salatalığı mutlaka yaparım. Tabi zaten sıcaklarda çok dayanmaz ama öncelikle bizim evin fertlerine dayanamaz 🙂
İşte bu kadar çok turşu yaptıktan sonra ben ideal turşu zamanımı bu haftalar olarak belirledim. Turşu yapmak gerçekten çok kolay . Faydalarını da düşünürsek mutlaka evimizde yapıp kış boyunca tüketmeliyiz bence.
Kısaca faydalarından bahsedersem;
1- Yüksek oranda lif içerdiği için hazma iyi geliyor.
2-Turşu yapımında kullanılan sebzeler antioksidan oranından çok zengindirler.
3-Turşu ve turşu suyu magnezyum, demir potasyum,kalsiyum,çinko mineral ve elementler bakımından da çok zengindir.
4- Ayrıca doktorlar tansiyon düşürücü, Alzheimer önleyici, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliklerinden bahsediyorlar.
Bu durumda günlük tüketilmesi önerilen 3-5 porsiyon sebzenin bir kısmını neden turşudan almayalım diyebiliriz ve hemen turşu yapımına geçebiliriz.
Aşağıda vereceğim reçeteyi tüm sebzelerde kullanabilirsiniz. Kapağı sıkıca kapanan bir kavanozda dışarıda 6 ay kadar saklayabilirsiniz. Sadece açtıktan sonra buzdolabında muhafaza etmemiz gerekiyor.
Aşamalar
1
Bitti
5
|
Turşu Suyu HazırlamaBütün malzemeleri karıştırıp hazırlayalım, Eğer fazla yapmak istiyorsak mutlaka 2, 3 yada 5 kat fazla turşu suyu hazırlayalım. Ben en az 5 katı hazırlıyorum. |
2
Bitti
15
|
Sebzeleri Hazırlama |
3
Bitti
10
|
HazırlamaTemiz ve kuru kavanozumuza sebzelerimizi (eğer karışık kullanıyorsak farklı sebzeleri sırasıyla ) yerleştirelim. Aralarına sarımsakların atalım. Ağzına kadar doldurup bir kaç kez tezgahta vurarak sebzelerin iyice yerleşmesini sağlayalım. Hazırladığımız turşu suyunu dolduralım ve kapağını kapatalım. İşte bu kadar:) |
2 Yorum Yorumları Gizle
Hep eksik veriyorsunuz yine turşu suyunun tarifi yok?
Merhabalar,
Eğer telefondan bakıyorsanız malzemeler yazısının yanındaki artı işaretine basınca malzeme listesi açılacaktır. Bilgisayardan bakarsanız zaten direk görünüyor 🙂 Eksik tarif vermek bir tarafa aksine çok açıklayıcı yazmaya çalışıyorum ama eleştirilere de hep açığım. Her zaman sorularınızı yanıtlamaya hazırım, kolay gelsin, sevgiler.